Založ si blog

Západ vs Východ. . a kam potom?

Je smutné vidieť fakt, že svet sa opäť silne polarizuje. Niežeby sa tak nedialo i predtým ale v súčansosti vyčlenenie pólov na tých „dobrých“ a „zlých“ nadobúda opäť drastické rozmery. A vystáva tu jedna záasadná otázka: Aký postoj k tejto polarizícii zaujme naša krajina?

 

Na jednej strane je tu západ.. USA a „vyspelá“ Európa a na druhej strane je tu východ prezentovaný Ruskom, Čínou a s s priaznenými štátmi. Na jednej strane labilné euro a ešte labilnejší dolár a na strane druhej umelo podcenovaný rubeľ ale za to s vidinou o čosi efektívnejšej ekonomickej spolupráce či už vo forme BRICS alebo Euroázijskej ekonomickej únie.

 

Ak trocha poodsunemie ideológiu a súčasné vypäté vojenské pozadie celej situácie.. môžeme si položiť otázku.. čo v blízkej budúcnosti bude pre našu ekonomiku prínosnejšie.  Áno, táto otázka je mierne provokačná, pretože predstavitelia tohto štátu za celú dobu samostatnosti nedokázali prísť s jasným konceptom toho, kam táto krajina smeruje. Bohužiaľ, sľúbená výborná životná úroveň pre väčšinu obyvateľstva po vstupe do EÚ zatiaľ neprišla. Jediné čo prišlo sú absurdné smernice, nekvalitné potraviny druhej až tretej triedy, eurofondy.. ktoré nie sú tak úplne zadarmo a nezištne akoby si niekto mohol myslieť. Áno, sú i pozitiíva ale je ich bohužiaľ primálo.. primálo pre občana, ktorý sa pre bývanie musí doživotne zadĺžiť, primálo pre rodiny s deťmi, primálo pre dôchodcov.. ktorí o nemeckých dôchodkoch môžu akurát tak len snívať.. primálo, pre človeka ktorý môže snívať o európskom plate. Nuž, ten raj.. ktorý tu tak všetci túžobne v roku 2004 očákavali akosi neprišiel.

 

Či je istou dávkou nádeje vidina voľného obchodu EÚ a USA je na hlboké zamyslenie. Či je po najhorších dôsledkoch krízy s vidinou možného odchodu Grécka z eurozóny a neistom referende o EÚ v Británii? Ťažko povedať. Či k tomu všetkému pomáhajú i sankcie voči Rusku je nutné sa spýtať kompetentných v Európe, ktorí na tom už konkrétne prerábajú peniaze.

 

Stojí za úvahu porozmýšlať o koncepte, ktorý vytvára Rusko. Z EÚ sa stáva čoraz viac izolovanejšia štruktúra a zrejme k opaku nepovedie ani proklamovaná federalizácia. V momente keď Západ pochopí, že obchodné dvere na Východ sú už definitívne zavreté.. bude pomerne neskoro vytvárať nové podmienky trhu. Tie budú diktovať zeme pričlenené v BRICSE a EEÚ. Pokiaľ samozrejme nedôjde k vojnovému konfliktu svetovej úrovne, ktorý predefinuje celý systém.

 

Otázka teda znie.. čo spravia predstavitelia tohto štátu.. koho záujmy budú plniť. Absurdity z dieľne EÚ a USA alebo ekonomické a životné záujmy občanov krajiny hlavne z dlhodobého strategického pohľadu.

 

Kam sa pričlení svojím názorom prezident.. o tom asi netreba pochybovať.. ale či i vláda bude hodná “ farebnej“ revolúcie, to ukáže blízka budúcnosť.

 

 

 

 

 

 

Dlhé diely / Karlova Ves /

Nepriateľ zelene v Karlovej vsi? Bratislavskú mestskú časť trápi poškodzovanie stromov

16.04.2024 16:46

Na neznámeho páchateľa, ktorý poškodzoval zdravé dreviny, upozorňovala mestská časť napríklad aj vlani v máji.

Salma

Nebránime Izrael, ale seba, tvrdia Jordánci po zostrelení iránskych dronov. Princezná Salma v tom prsty nemala

16.04.2024 16:33

Obrázky na sociálnych sieťach ukazujú kráľa Abdalláha ako zradcu s izraelskou vlajkou. A o jeho dcére, princeznej Salme, pilotke vzdušných síl, sa šíria dezinformácie, že zostrelila šesť iránskych bezpilotných lietadiel.

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2287x
Priemerná čítanosť článkov: 2287x

Autor blogu

Kategórie

Archív